Γενικές Δραστηριότητες

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

1.Ορεινή

Στον Αράκυνθο ή Ζυγό, που αποτελεί καταφύγιο άγριας αλλά και ήμερης πανίδας και είναι διάσπαρτος με χωματόδρομους με θέα την απέραντη λιμνοθάλασσα, το Παναχαϊκό, τον Ερύμανθο, τον Άραξο, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά ή τις λίμνες Λυσιμαχεία και Τριχωνίδα, την μεγαλύτερη της Ελλάδας.


 

2.Παραλιμνοθαλάσσια

Στην Τουρλίδα δίπλα στα φυσικά ιχθυοτροφεία και τις πελάδες, Στους χωματόδρομους, μέσα στη λιμνοθάλασσα ή μέσα στις μεγαλύτερες αλυκές της χώρας μας. Μπορείτε να απολάυσετε την διαδρομή ακριβώς δίπλα στην θάλλασσα την ώρα του ηλοβασιλέματος.


 

3.Αστική

Εντός πόλεως στους αστικούς ποδηλατοδρόμους με ενδιάμεσους σταθμούς τους ιστορικούς επισκέψιμους χώρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποδήλατο είναι το βασικό μεταφορικό των κατοίκων του Μεσολογγίου.          


 

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

1.Ορεινή

Στον Αράκυνθο ή Ζυγό, ακολουθώντας, για παράδειγμα, την σηματοδοτημένη από τον ορειβατικό σύλλογο Μεσολογγίου, πορεία των Εξοδιτών, ή στον ασβεστολιθικό όγκο της Βαράσοβας. 

 

2.Παραλιμνοθαλάσσια. 

Στις χωμάτινες διαδρομές, μέσα στο υδάτινο περιβάλλον.

 

3.Στο Δάσος Του Φράξου 

Ένα από τα πιο σπουδαία δάση που σώζονται μέχρι σήμερα και φημίζονται για τη σπανιότητά τους και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά τους είναι το δάσος του Φράξου στο Λεσίνι, του Δημοτικού Διαμερίσματος Οινιάδων του Δήμου Μεσολογγίου.Έχει έκταση 60 ha περίπου, έχει ανακηρυχθεί σε μνημείο της Φύσης και σχηματίζεται κυρίως από αιωνόβιους Φράξους, του είδους Fraxinus oxycarpa.

 

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Στον ασβεστολιθικό όγκο της Βαράσοβας. Ο βράχος είναι πολύ καλής ποιότητας, με ποικίλο ανάγλυφο και σχετικά λίγα σαθρά κομμάτια που πολύ εύκολα αναγνωρίζονται. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα που δίνει στον αναρριχητή για σκαρφάλωμα με φαντασία και μεγάλη εναλλαγή στην κίνηση. Ο αριθμός των διαδρομών σε συνδυασμό με την ποικιλία τους μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε νοοτροπίας και ικανότητας αναρριχητή. Η Βαράσοβα προσφέρεται άνετα για σχολές, προπόνηση, καθώς και για αναρρίχηση μεγάλου βαθμού δυσκολίας και αναπτύγματος.


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

Της άγριας χλωρίδας και ορνιθοπανίδας της λιμνοθάλασσας και του Αρακύνθου, μεμονωμένα ή σε συνεργασία με τους υπευθύνους της φωτογραφικής λέσχης Μεσολογγίου, ή με τους υπευθύνους του φορέα διαχείρισης της λιμνοθάλασσας. Αν ο επισκέπτης είναι τυχερός θα παρατηρήσει και τα άγρια άλογα της περιοχής να τρέχουν ελεύθερα προς τις αμμοθίνες της μαγευτικής παραλίας του Λούρου.

 

ΙΠΠΑΣΙΑ

Απευθυνόμενος στον ιππικό όμιλο του δημοτικού διαμερίσματος Ευηνοχωρίου ή στον αντίστοιχο όμιλο του δημοτικού διαμερίσματος Αιτωλικού.

 

ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ ΗΡΕΜΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

μεμονωμένα, ή απευθυνόμενος στους υπευθύνους του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου.

 

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 

Η εξαιρετικά οργανωμένη αερολέσχη Μεσολογγίου με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον Κύριο Γεώργιο Πρεβεζάνο Αντιπτέραρχο (Ι)ε.α. και πρώην δήμαρχο της Ι.Π. Μεσολογγίου, διατηρεί τμήματα: α) SkyDiving, με υπεύθυνο τον πρωταθλητή και εκπαιδευτή αλεξιπτωτισμού Κύριο Γιάννη Δελαπόρτα, εμπνευστή και αρχηγό της μοναδικής Ελληνικής ομάδας 4wayRW “BLUEREBELS”, β) Αλεξίπτωτου Πλαγιάς, γ) Trike, δ) Τμήμα και Σχολή Εκπαίδευσης Υπερελαφρών Αεροσκαφών και ε) Τμήμα Αερομοντελισμού.

 

ΑΜΟΙΒΕΣ ΞΕΝΑΓΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Παρέχεται η δυνατότητα διαμόρφωσης του προγράμματος της εκάστοτε εκδρομής ανάλογα με τη διάθεση, τις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντα, την ηλικία των μελών της ομάδας επισκεπτών. Η πραγματοποίηση ή μη, μίας ή περισσοτέρων επισκέψεων, ξεναγήσεων ή δραστηριοτήτων εκ των προαναφερθέντων εξαρτάται εκτός από τα παραπάνω και από τα οικονομικά δεδομένα.

Η προτεινόμενη αμοιβή του διπλωματούχου ξεναγού για ξεναγήσεις σε δύο επισκέψιμους χώρους π.χ. Κήπο Ηρώων και Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, είναι στα ογδόντα ευρώ, ήτοι, σαράντα ευρώ έκαστος. Η ξενάγηση σε τρίτο χώρο κοστίζει είκοσι ευρώ. Η ξενάγηση σε τέταρτο χώρο κοστίζει πάλι είκοσι ευρώ. Η προτεινόμενη αμοιβή του διπλωματούχου ξεναγού για ολοήμερη συνοδεία της ομάδας επισκεπτών κατά τους χειμερινούς μήνες ανέρχεται στα εκατό ευρώ, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς, όπου η ημέρα διαρκεί περισσότερο, στα 150 ευρώ. Οι παραπάνω τιμές αφορούν ομάδες περίπου 50 ατόμων. Για μεμονωμένους επισκέπτες ή ολιγομελείς ομάδες η τιμή διαφοροποιείται αναλόγως.

Η συνοδεία της ομάδας επισκεπτών από τον διπλωματούχο ξεναγό Γιώργο Αποστολάκο, ο οποίος είναι ο πρώτος ξεναγός που δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή του, σχεδόν πριν δέκα χρόνια, όπως επίσης και στη δυτική Ελλάδα γενικότερα (Αρχαίο Θέρμο, Αρχαία Στράτος, Αρχαία Νικόπολη, Νεκρομαντείο και ποταμό Αχέροντα, Αρχαία Κασσώπη, Αρχαία Αμβρακία, Βυζαντινή Άρτα, Όρραον, Δωδώνη, διάσχιση φαραγγιού Βίκου, Αρχαία Ολυμπία, Δελφοί, Αρχαία Μεσσήνη, Ναό Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες, Νέα Αρχαιολογικά Μουσεία Πατρών, Νικόπολης, Άρτας, Ιωαννίνων και πλείστοι άλλοι χώροι) προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Αν τα οικονομικά δεδομένα δεν σας επιτρέπουν τη συνεχή του συνοδεία, επιζητήστε να ξεναγηθείτε, πληροφορηθείτε και ενημερωθείτε από τον Κο Αποστολάκο στα Μουσεία του διευρυμένου δήμου, στον Κήπο των Ηρώων και στους Αρχαιολογικούς χώρους.

Το Μεσολόγγι είναι ένας πολυδιάστατος κι αυθεντικός τόπος -μεθυστικά ωραίος- που δεν του αξίζει να τον δείτε επιδερμικά. Μη φύγετε χωρίς να πάρετε κάτι απ’ την προσωπικότητα, τους ανθρώπους, την αλμύρα, τη γαλήνη του, τον πολιτισμό του… Την ανεπιτήδευτη γοητεία του «κοντά στ’ ακρογιάλι. Στη θάλασσα εκεί τη ρηχή και την ήρεμη, στη θάλασσα εκεί την πλατειά, τη μεγάλη…»

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»