Θρησκευτικός τουρισμός στο Μεσολόγγι
Μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένο, αποτελεί όμως πραγματικότητα το γεγονός πως το Μεσολόγγι, συνιστά ιδανικό «ορμητήριο» για τον μεμονωμένο ή οργανωμένο επισκέπτη, ώστε να ικανοποιήσει τις θρησκευτικές του ανησυχίες και να περιηγηθεί σε χριστιανικά μνημεία ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και ζωγραφικού κάλλους, με τη βοήθεια πάντα του διπλωματούχου ξεναγού Γιώργου Αποστολάκου, ώστε να εντοπίσει τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά μόνο, καθ’ ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος, αναφέρουμε τα παρακάτω μνημεία.
ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ
Σε απόσταση δέκα περίπου χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο μας βρίσκεται το προσυμφωνημένο σημείο συνάντησης των εξοδιτών με στρατεύματα που θα κινούνταν για να βοηθήσουν την απέλπιδα προσπάθειά τους. Είναι το μοναστήρι τ’ Αη Συμιού. Το καθολικό του χτίστηκε το 1740 και είναι αυτό που δύναται να δει σήμερα ο επισκέπτης.
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ «ΧΟΥΝΙΣΤΑΣ»
Σε απόσταση δέκα πέντε χιλιομέτρων περίπου από το ξενοδοχείο μας, σώζεται επίσης το καθολικό της ομώνυμης μονής, χτισμένο κατά τον αρχιτεκτονικό τύπο των μονόχωρων ναών με τρούλο, στο πρότυπο των αγιορείτικων ναών με κόγχες.
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ
Ένα εξαιρετικό «μεταβυζαντινό» μνημείο που βρίσκεται σε σαράντα λεπτά οδήγησης από το ξενοδοχείο μας. Είναι και αυτός μονόχωρος ναός, αλλά εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Χτίστηκε επάνω σε προγενέστερο ναό του 1696 που γκρεμίστηκε το 1918, αλλά διεσώθη το ιερό με το ζωγραφικό του διάκοσμο.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΟΙΝΙΚΙΑΣ
Σε απόσταση επτά χιλιομέτρων περίπου από το ξενοδοχείο μας και μέσα στο ιδιαίτερο τοπίο της μεγαλύτερης αλυκής της χώρας μας, βρίσκεται ο χρονολογημένος από το 1804, μονόχωρος ναός με δίρριχτη ξύλινη στέγη. Σύμφωνα με κείμενο του 13ου αιώνος, που συνετάχθη από τον μητροπολίτη Ναυπάκτου, Ιωάννη Απόκαυκο, λειτούργησε στον ίδιο χώρο μονή, αφιερωμένη στην Μυροδοτούσα Θεοτόκο. Επιπλέον, σε αυτό το σημείο ξεκουραζόταν και κυνηγούσε ο Λόρδος Byron.
ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ
Σε απόσταση δέκα επτά χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο μας και μέσα στο μοναδικά επιβλητικό τοπίο που διαμορφώνει το επισήμως ανακηρυγμένο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, σαν «Μνημείο της Φύσης», φαράγγι της Κλεισούρας, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας. Είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή καθ’ ότι τω όντι υπάρχει τέτοια και μάλιστα θαυματουργή, εις την οποία κατέρχοντο οι περαστικοί διά κλίμακος. Αναφέρεται για πρώτη φορά σε «σιγίλλιον» του 1229 – 1230.
ΠΑΝΑΞΙΩΤΙΣΣΑ ΓΑΥΡΟΛΙΜΝΗΣ
Ξεκινώντας από το ξενοδοχείο μας, κατευθυνόμενοι προς Αντίρριο και αφού έχετε οδηγήσει όχι πάνω από είκοσι πέντε λεπτά, θα βρεθείτε στο χωριό Γαυρολίμνη. Αν δεν συνοδεύεστε από τον ξεναγό μας, Γιώργο Αποστολάκο, κάτι βέβαια που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα, αναζητήστε τις πινακίδες του Υπουργείου Πολιτισμού που κατευθύνουν στο συγκεκριμένο μνημείο. Αποτελούσε καθολικό βυζαντινού μοναστηριού και βάσει μορφολογικών στοιχείων του ναού, χρονολογείται στο τέλος του 10ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια έρευνας στον χώρο γύρο από το ναό, εντοπίστηκαν δέκα τρία γλυπτά μέλη που χρονολογικά ανάγονται στην Παλαιοχριστιανική εποχή και υποδηλώνουν την ύπαρξη παλαιοχριστιανικής Βασιλικής.
Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων περίπου από το ξενοδοχείο μας και στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βρίσκεται το περίφημο κειμήλιο όχι μόνο του Αιτωλικού, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Στερεάς. Η παράσταση του Επιταφίου Θρήνου είναι κεντημένη στο εσωτερικό παραλληλόγραμμου πλαισίου που βρίσκεται περίκλειστο στο νότιο τοίχο της εκκλησίας. Στην τεχνική της κατασκευής του, διαπιστώνεται πως έχουν χρησιμοποιηθεί όλοι οι συνδυασμοί νημάτων και χρωμάτων και παρά τις όποιες αισθητικές παρεκκλίσεις, το έργο παραμένει πιστό στις παραδόσεις της πρώιμης κεντητικής τέχνης και αποτελεί αξιοθαύμαστο έργο.
Για να ξεναγηθείτε είτε στους προαναφερθέντες χώρους, είτε σε άλλους και για να θαυμάσετε τον ζωγραφικό διάκοσμο και τα κειμήλιά των, προτείνουμε να απευθυνθείτε στον επί πολλά χρόνια διπλωματούχο ξεναγό της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας, Γιώργο Αποστολάκο.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6978057827
email: g.apostolakos@yahoo.gr