ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ – ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Μεσολόγγι Full Day
09:00 - Αναχώρηση από το ξενοδοχείο για τον Κήπο των Ηρώων, στην σημερινή έκταση του οποίου τοποθετούν οι μελετητές το στρατόπεδο και το νεκροταφείο των πολιορκημένων. Με τα εβδομήντα μνημεία του, συνιστά την μοναδική περιφερειακή γλυπτοθήκη της Ελλάδας, το μοναδικό ιστορικό πάρκο. Εξιστορείται η δραματική δεύτερη πολιορκία και η τραγική Έξοδος.
10:00 - Αναχώρηση για το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, τη Δημοτική Πινακοθήκη δηλαδή. Παρουσιάζονται και περιγράφονται οι πίνακες και τα λοιπά εκθέματα.
11:30 - Αναχώρηση για το κέντρο λόγου και τέχνης «Διέξοδος», που στεγάζεται σε ένα από τα τρία σπίτια που σώθηκαν από την καταστροφή του Μεσολογγίου, αυτό εις το οποίο γεννήθηκε και έζησε ο εκλεγμένος στρατιωτικός διοικητής των «εντοπίων αρμάτων» Αθανάσιος Ραζηκότσικας που σκοτώθηκε στην Έξοδο.
12:15 - Αναχώρηση για τα μουσεία των οικιών Τρικούπη – του σημαντικότερου πολιτικού του 19ου αιώνος- και Παλαμά – του δεύτερου σημαντικότερου ποιητή των νεώτερων χρόνων ο οποίος έγραψε τον Ολυμπιακό Ύμνο.
13:15 - Αναχώρηση για το διεθνές κέντρο έρευνας και μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό στο κτήριο που στεγάζεται η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου.
14:00 - Αναχώρηση για το Αιτωλικό, που αποκαλείτο «μικρή Βενετία», από τους ξένους περιηγητές, τον 15ο και 16ο αιώνα.
14:15 - ΓΕΥΜΑ
16:00 - Κατά τους μήνες που νυχτώνει νωρίς το πρόγραμμα περατώνεται και η ομάδα των επισκεπτών επιστρέφει στο ξενοδοχείο προς ξεκούραση.
16:00 - Κατά τους μήνες που η ημέρα διαρκεί περισσότερο, το πρόγραμμα δύναται να συνεχιστεί με περιήγηση στο γραφικό νησάκι του Αιτωλικού, επίσκεψη στον Ι.Ν. των Ταξιαρχών με το ιστορικό πηγάδι και τον τάφο της κυρά-Βασιλικής του Αλή Πασά, καθώς επίσης και στον Ι.Ν. της Παναγίας με το υπέροχο τέμπλο και τον εκπληκτικό χρυσοκέντητο επιτάφιο. Τέλος, επισκεπτόμαστε το μοναδικό μουσείο αμιγώς χαρακτικής και κέντρο χαρακτικών τεχνών ολόκληρης της Ευρώπης, όπου θαυμάζουμε το πρωτοποριακό έργο της βραβευμένης τετράκις με πρώτα διεθνή βραβεία, Βάσως Κατράκη.
18:00 - Επιστροφή στο ξενοδοχείο.
* Σε όλους τους παραπάνω επισκέψιμους χώρους η είσοδος είναι ελεύθερη εκτός από το Μουσείο της Βάσως Κατράκη όπου κοστολογείται στα τρία ευρώ.
Αιτωλικό - Οινιάδες Full day
09:00 - Αναχώρηση από το ξενοδοχείο για την άσπρη αλυκή, τη μεγαλύτερη της Ελλάδας, όπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. θα ενημερωθούμε για τον κύκλο του αλατιού και θα περιηγηθούμε στο φυσικό χώρο που παράγεται και συλλέγεται ο λευκός θησαυρός της Ελληνικής Φύσης.
10:00 - Αναχώρηση για το κέντρο πληροφόρησης του φορέα διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Η ομάδα επισκεπτών ενημερώνεται για τον τρόπο που σχηματίστηκε η λιμνοθάλασσα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, την χλωρίδα και (ορνιθο)πανίδα της.
11:00 - Αναχώρηση για το κέντρο χαρακτικών τεχνών και μουσείο χαρακτικής της Βάσως Κατράκη. Σύντομη περιγραφή του σε προηγούμενη σελίδα.
12:30 - Περιήγηση στο γραφικό νησάκι του Αιτωλικού, επίσκεψη στον Ι.Ν. των Ταξιαρχών με το ιστορικό πηγάδι και τον τάφο της κυρά-Βασιλικής του Αλή Πασά, καθώς επίσης και στον Ι.Ν. της Παναγίας με το υπέροχο τέμπλο και τον εκπληκτικό χρυσοκέντητο επιτάφιο. Δυνατότητα επίσκεψης σε τοπικό παραδοσιακό καρνάγιο.
13:30 - ΓΕΥΜΑ σε κάποια από τις ταβέρνες του Αιτωλικού.
15:15 - Αναχώρηση για το χαρακτηρισμένο σαν «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης», σπάνιο, Δάσος του Φράξου που σχηματίζεται κυρίως από αιωνόβιους Φράξους, του είδους Fraxinus oxycarpa. Η ομάδα επισκεπτών ενημερώνεται και ταυτόχρονα περιηγείται, περιδιαβαίνοντας στα μονοπάτια του δάσους.
16:15 - Αναχώρηση για το οινοποιείο της οικογένειας Σωτηρίου, που συνεχίζει την από αρχαιοτάτων χρόνων παράδοση στην παραγωγή τοπικών ποικιλιών λευκού και ερυθρού οίνου. Ενημέρωση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και δοκιμή.
17:30 - Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Οινιάδων, της δεύτερης σε σημασία πόλης των Ακαρνάνων, για να ενημερωθεί η ομάδα επισκεπτών για την ιστορία της περιοχής αλλά και να ξεναγηθεί στο θέατρο, την οχύρωση και στο καλύτερα σωζόμενο αρχαίο ναυπηγείο της χώρας μας.
18:45 - Επιστροφή στο ξενοδοχείο.
* Η σειρά των επισκέψεων και των δραστηριοτήτων δύναται να αλλάξει. Κάποια μπορεί να παραληφθεί ή να μετατεθεί σε άλλη ημέρα. Όλα τα παραπάνω συναρτώνται με την διάθεση, τα ενδιαφέροντα κάθε ομάδας επισκεπτών ή ακόμα και την ηλικία των μελών της.
Κλείσοβα
Μια άλλη ημέρα του πακέτου θα μπορούσε να περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες στη λιμνοθάλασσα και το παραδοσιακό (δ)ιβάρι της Κλείσοβας, που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη νησίδα, στην οποία δεκαπέντε ημέρες πριν την Έξοδο έγινε η τελευταία μεγαλειώδης και νικηφόρος μάχη των Ελλήνων.
Η ομάδα των επισκεπτών γνωρίζεται με τους ψαράδες, ενημερώνεται για τις πελάδες, τις παραδοσιακές καλύβες των ψαράδων μέσα στη λιμνοθάλασσα, τον κύκλο ζωής των ψαριών, τα είδη που διαβιούν στη λιμνοθάλασσα και τα παράγωγά τους όπως το αυγοτάραχο, ενώ επίσης τα μέλη της δύνανται να ψαρέψουν ατομικά, να επισκεφθούν με τα παλαιού τύπου σκαριά, τις γαΐτες, το νησάκι της Κλείσοβας, να μαγειρέψουν παραδοσιακά με τους ψαράδες τα ψάρια που έχουν πιαστεί προηγουμένως και τέλος να γευτούν τα τοπικά εδέσματα.
Λήξη εκδρομής μετά το γεύμα.
Αρχαιολογικοί χώροι
09:00 - Αναχώρηση από το ξενοδοχείο για τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Καλυδώνας, μίας εκ των πέντε μυκηναϊκών πόλεων που περιλαμβάνονται στον «νηών κατάλογο» της Ιλιάδος. Οι ξεναγούμενοι ενημερώνονται για την πλουσιότατη μυθολογία που ενέπνευσε εκατοντάδες αρχαίους καλλιτέχνες, το βουλευτήριο – θέατρο με την ορθογώνια σε κάτοψη ορχήστρα αλλά και τις πρώτες εννέα σειρές εδωλίων, για τους ναούς της Λαφρίας Αρτέμιδος και τον Λάφριο Απόλλωνα όπως επίσης και για το Ηρώον της Καλυδώνος.
10:15 - Αναχώρηση για τον αρχαιολογικό χώρο των ρωμαϊκών θερμών του Αγ. Θωμά. Πρόκειται για μικρό αλλά πολύ καλά συντηρημένο μνημείο, μοναδικό στη στερεά Ελλάδα, αφού εκτός από τα υπόκαυστα, μέρος του συστήματος θέρμανσης δηλαδή, σώζεται η τοιχοποιία του κτηρίου σε ύψος επτά μέτρων.
11:00 - Αναχώρηση για τον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας, επίσης μίας εκ των Αιτωλικών πόλεων που έστειλαν πλοία στον Τρωϊκό πόλεμο. Με τη βοήθεια του ξεναγού η ομάδα των επισκεπτών ενημερώνεται για την μυθολογία της, την ιστορία της, την οχύρωσή της, τα δημοσίου χαρακτήρος κτήριά της, όπως το θέατρο, ή την εκπληκτική, στην κατασκευή της, μεγάλη δεξαμενή. Αξιομνημόνευτη και η μοναδικού κάλλους θέα, ειδικά αν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν, προς το Παναχαϊκό, τον Ερύμανθο, τον Άραξο, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη νήσο Οξειά όπου μεταξύ αυτής και των εκβολών του Αχελώου έλαβε χώρα η «ναυμαχία της Ναυπάκτου» το 1571.
12:30 - Αναχώρηση για τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Οινιάδων, της δεύτερης σε σημασία πόλης των Ακαρνάνων. Με τη βοήθεια του ξεναγού η ομάδα επισκεπτών ενημερώνεται για τη μυθολογία, την ιστορία της περιοχής, όπως επίσης ξεναγείται στο θέατρο, την οχύρωση και στο καλύτερα σωζόμενο αρχαίο ναυπηγείο της χώρας μας.
13:30 - Επιστρέφοντας ΓΕΥΜΑ στο Αιτωλικό ή στο Μεσολόγγι.
Θρησκευτικός τουρισμός
09:00 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο για την Παναξιώτισσα Γαυρολίμνης που αποτελούσε καθολικό βυζαντινού μοναστηριού και βάσει μορφολογικών στοιχείων του ναού, χρονολογείται στο τέλος του 10ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια έρευνας στον χώρο γύρο από το ναό, εντοπίστηκαν δέκα τρία γλυπτά μέλη που χρονολογικά ανάγονται στην Παλαιοχριστιανική εποχή και υποδηλώνουν την ύπαρξη παλαιοχριστιανικής Βασιλικής.
10:00 Αναχώρηση για το μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος, το προσυμφωνημένο σημείο συνάντησης των εξοδιτών με στρατεύματα που θα κινούνταν για να βοηθήσουν την απέλπιδα προσπάθειά τους. Το καθολικό του χτίστηκε το 1740 και είναι αυτό που δύναται να δει σήμερα ο επισκέπτης.
10:40 Αναχώρηση για τον Άγιο Γεώργιο Ελληνικών, ένα εξαιρετικό «μεταβυζαντινό μνημείο» που αποτελεί μονόχωρο ναό, αλλά εγγεγραμμένο σταυροειδή με τρούλο. Χτίστηκε επάνω σε προγενέστερο ναό του 1696 που γκρεμίστηκε το 1918, αλλά διεσώθη το ιερό με το ζωγραφικό του διάκοσμο.
11:35 - Αναχώρηση για το μονόχωρο ναό της Παναγιάς Φοινικιάς, που βρίσκεται μέσα στο ιδιαίτερο τοπίο της μεγαλύτερης αλυκής της χώρας μας. Σύμφωνα με κείμενο του 13ου αιώνος, που συνετάχθη από τον μητροπολίτη Ναυπάκτου, Ιωάννη Απόκαυκο, λειτούργησε στον ίδιο χώρο μονή, αφιερωμένη στην Μυροδοτούσα Θεοτόκο. Επιπλέον, σε αυτό το σημείο ξεκουραζόταν και κυνηγούσε ο Λόρδος Byron.
12:55 - Αναχώρηση για το Αιτωλικό και επίσκεψη στον Ι.Ν. των Ταξιαρχών με το ιστορικό πηγάδι και τον τάφο της κυρά-Βασιλικής του Αλή Πασά, καθώς επίσης και στον Ι.Ν. της Παναγίας με το υπέροχο τέμπλο και τον εκπληκτικό χρυσοκέντητο επιτάφιο.
13:30 - Αναχώρηση για την Ι. Μ. της Αγίας Ελεούσας μέσα στο μοναδικά επιβλητικό τοπίο που διαμορφώνει το επισήμως ανακηρυγμένο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, σαν «Μνημείο της Φύσης», φαράγγι της Κλεισούρας. Είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή καθ’ ότι τω όντι υπάρχει τέτοια και μάλιστα θαυματουργή, εις την οποία κατέρχοντο οι περαστικοί διά κλίμακος. Αναφέρεται για πρώτη φορά σε «σιγίλλιον» του 1229 – 1230.
14:15 - Αναχώρηση από το Μοναστήρι και επιστρέφοντας γεύμα στο Αιτωλικό ή στο Μεσολόγγι.
Ένα ξεχωριστό μοναδικό μνημείο για το οποίο επιβάλλεται να κάνουμε ειδική μνεία, είναι ο Άγιος Νικόλαος ο Κρεμαστός ή ο Σπηλαιώτης. Έπειτα από κοπιαστική, σχετικά, πορεία μιάμισης ώρας, που όμως αποζημιώνει και τον πλέον απαιτητικό πεζοπόρο, αφού ανεβαίνοντας προς το σπήλαιο, ταυτόχρονα απολαμβάνετε θέα εξαιρετικά μαγευτικού κάλλους, και αφού έχετε ξεκινήσει από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, φθάνετε σε χαράδρα ύψους αρκετών δεκάδων μέτρων. Στα πενήντα περίπου μέτρα από το βάθος της, θα βρεθείτε στο στόμιο του σπηλαίου, που αποτελούσε ναό του εκεί μοναστηριακού συγκροτήματος. Η εικονογράφηση των δύο σπηλαίων, μικρού και μεγάλου, αποτελεί, κατά τους ειδικούς, πολύ σημαντικό σταθμό στη εξέλιξη της βυζαντινής αγιογραφίας ολόκληρης της δυτικής Ελλάδας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το μοναστήρι διέθετε και βιβλιογραφικό εργαστήριο (scriptorium), ένδειξη της σπουδαιότητός του. Διάρκεια διαδρομικών, πορείας και ξενάγησης: Τέσσερις ώρες περίπου. Ενδείκνυται για ομάδες επισκεπτών με θρησκευτικά φυσιολατρικά και πεζοπορικά ενδιαφέροντα.
* Οι προαναφερθείσες επισκέψεις - ξεναγήσεις δεν αποτελούν το σύνολο παρόμοιων δράσεων. Ως προς τους προαναφερθέντες επισκέψιμους χώρους μέσα στο Μεσολόγγι και μόνο για λόγους συντομίας, δεν συμπεριλάβαμε το Λαογραφικό Μουσείο ή την Αδελφότητα των απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων. Ως προς τους εκτός Μεσολογγίου, δεν αναφερθήκαμε στη σκήτη μετά «εγκλείστρας», δύο μόνο υπάρχουν στην Ελλάδα, στο σπήλαιο του Αγίου Νικολάου στη Βαράσοβα, στον Άγιο Γεώργιο Χούνιστας, στην Παναγιά τη Λεσινιώτισσα, στους θολωτούς τάφους στον Αγ. Ηλία Αιτωλικού κ.α.