Ξεναγήσεις

ΚΗΠΟΣ ΗΡΩΩΝ

Ο Κήπος των Ηρώων αποτελεί τη μοναδική περιφερειακή γλυπτοθήκη της Ελλάδας, το μοναδικό ιστορικό πάρκο. Δίνονται πληροφορίες για τη μορφολογία του χώρου και περιγράφονται λεπτομερώς ο Τύμβος με τα οστά των πεσόντων, ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη, ο ανδριάντας του λόρδου Byron (Βύρωνα) και τα εξήντα επτά μνημεία οπλαρχηγών, φιλελλήνων αγωνιστών και πεσόντων. Επίσης εξιστορούνται οι πολιορκίες και η επιχείρηση της Εξόδου.

Διάρκεια ξενάγησης: Μία ώρα περίπου

Κόστος: 50 €


ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΤΕΧΝΗΣ (ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ)

Ο επισκέπτης πληροφορείται για το σταυρό και το πιθανολογούμενο δισκοπότηρο, που κοινώνησαν και ευλογήθηκαν οι πολιορκημένοι, την πρωτότυπη έντυπη έκδοση του «Ύμνου Εις Την Ελευθερία», τυπωμένη εδώ στο Μεσολόγγι μεσούσης της δεύτερης πολιορκίας, τους υπέροχους πίνακες που αναπαριστούν πορτραίτα αγωνιστών, σκηνές από τις πολεμικές επιχειρήσεις και γνήσια όπλα και προσωπικά αντικείμενα ηρώων της εποχής, καθώς επίσης και του λόρδου Byron (Βύρωνα).

Διάρκεια ξενάγησης: Μία ώρα περίπου

Κόστος: 50 €


ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Ο επισκέπτης ξεναγείται στον Κήπο των Ηρώων, στο Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης (Πινακοθήκη) και παρακολουθεί τα «διαδρομικά» επί του δρόμου που οδηγεί στην Τουρλίδα, μέσα στη λιμνοθάλασσα.

Διάρκεια ξενάγησης: Δυόμιση ώρες περίπου

Κόστος: 100 €


ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ​

Στεγάζεται σε ένα από τα τρία οικήματα που «σώθηκαν» από την ολική  καταστροφή της πόλης, που χρονολογείται από τον δέκατο όγδοο αιώνα. Είναι το σπίτι του Αθανασίου Ραζηκότσικα, στρατιωτικού διοικητή των Μεσολογγιτών. Η μόνιμη μουσειακή συλλογή της «Διεξόδου» είναι άριστα εκτεθειμένη, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης Μουσειολογικής Επιστήμης, ενώ κατά καιρούς πραγματοποιούνται είτε μοναδικές πρωτότυπες, είτε μεταφέρονται στο χώρο της, αξιόλογες και ενδιαφέρουσες εκθέσεις.     Επιπροσθέτως, διαθέτει πωλητήριο, όπου ο επισκέπτης της πόλης μας δύναται να προμηθευτεί είτε κάποια από τις εκδόσεις της «Διεξόδου» είτε κάποιο παραδοσιακό προϊόν της περιοχής.

Διάρκεια ξενάγησης: Μία ώρα περίπου

Κόστος: 50 € 


ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΚΙΑΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

Εξιστορείται η ζωή και το έργο του Χαριλάου Τρικούπη, αναμορφωτή και εκσυγχρονιστή της νεώτερης Ελλάδας, όπως επίσης και θεμελιωτή του κοινοβουλευτισμού. Εκτίθενται προσωπικά του αντικείμενα, όπως και αντικείμενα απογόνων του.

Διάρκεια ξενάγησης: Σαράντα λεπτά περίπου

Κόστος: 30 €


ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΚΙΑΣ ΠΑΛΑΜΑ

Στεγάζεται στο παλαιότερο κτίριο της πόλης, το πατρογονικό σπίτι του Κωστή Παλαμά. Εξιστορείται η δράση της οικογένειας Παλαμά, οι οποίοι λειτούργησαν στο Μεσολόγγι το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας, την «Παλαμαία Ακαδημία», πολύ πριν την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Επιπροσθέτως, γίνεται λεπτομερής αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ποιητή, στους θεσμούς της Παιδείας και της Δικαιοσύνης κατά τα προεπαναστατικά χρόνια και στο, εν γένει, εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πνευματικής στάθμης της πόλης, που «γέννησε» πέντε Πρωθυπουργούς και πέντε Ποιητές.

Διάρκεια ξενάγησης: Πενήντα λεπτά περίπου

Κόστος: 50 €


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Ο επισκέπτης δύναται να παρατηρήσει αντικείμενα που έχουν να κάνουν με τη λιτή, λαϊκή ζωγραφική, με την ύφανση, το κέντημα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την επαγγελματική αλιεία. Επίσης θα θαυμάσει μοναδικά υπέροχες φωτογραφίες του «παλαιού» Μεσολογγίου.

Διάρκεια ξενάγησης: Τριάντα λεπτά περίπου

Κόστος: 30 €


ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Η ομάδα επισκεπτών ξεναγείται σε όλους τους προαναφερθέντες χώρους.

Διάρκεια ξενάγησης: Μία ημέρα. (τους μήνες που νυχτώνει σχετικά αργά)

Κόστος: 200 € 


ΡΩΜΑΙΚΕΣ ΘΕΡΜΕΣ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ

Ο αρχαιολογικός χώρος απέχει, περίπου, τέσσερα χλμ. από το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ρωμαϊκά λουτρά δημόσιου χαρακτήρα που σώζονται σε ύψος επτά μέτρων. Με τη βοήθεια του ξεναγού θα καταλάβετε που ακριβώς ευρίσκοντο οι δεξαμενές κρύου, χλιαρού και ζεστού νερού, που ήταν τοποθετημένα τα υπόκαυστα, οι αεραγωγοί, δηλαδή, μέσω των οποίων έφτανε ο ζεστός αέρας στους υπεράνω χώρους, όπως επίσης και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την εποχή εκείνη. 

Διάρκεια ξενάγησης: Σαράντα-πέντε λεπτά περίπου 

Κόστος: 40 €


 

ΑΡΧΑΙΑ ΠΛΕΥΡΩΝΑ

Στις υπώρειες του Αράκυνθου, πέντε χλμ. βορειοδυτικά του Μεσολογγίου, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Πλευρώνας, που θεωρείται από τους αρχαιότερους τόπους της Αιτωλικής γης. Αναφέρεται, δε, από τον Όμηρο στον «Νηών Κατάλογο» της Ιλιάδας, που σχετίζεται με τις πόλεις που συνέδραμαν τους Μυκηναίους. Τα ερείπια χρονολογούνται από τα τέλη του 3ου αι. π.Χ. Τα ισχυρά τείχη εκτείνονται σε μήκος 2360 μέτρων. Εντός των 36 πύργων και των 8 πυλών, ο επισκέπτης, ξεναγείται στο χώρο της αγοράς με το γυμνάσιο και το λουτρό, το θέατρο με την προνομιακή του θέση, την τεράστια, λαξευμένη στο βράχο, υδατοδεξαμενή και άλλα άκρως ενδιαφέροντα σημεία.  Επιβάλλεται να επισκεφθείτε το χώρο για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα προς το Παναχαϊκό, τον Ερύμανθο, τον Άραξο, την Κεφαλονιά και βεβαίως το μεγαλύτερο, ίσως, μέρος της λιμνοθάλασσας, σαν να βρίσκεσθε σε αεροπλάνο και  τραβάτε αεροφωτογραφία.

Διάρκεια ξενάγησης: Δύο ώρες περίπου

Κόστος: 80 €


ΑΙΤΩΛΙΚΟ

Μετάβαση στην πόλη – νησί που μνημονεύεται ήδη από τον 130 αι. Το 1847 ενώθηκε με τη στεριά με δύο πέτρινα, πολύτοξα, γεφύρια. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μητρόπολη, την «Παναγία», όπου ο Ξεναγός θα σας μιλήσει για τον Ιερό Επιτάφιο, το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τον Ι.Ν. των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ή «Ταξιάρχη», στον οποίο έγινε το «θαύμα» της 8ης Νοεμβρίου του 1823. Παραπλεύρως του ναού βρίσκεται ο τάφος της Κυρα-Βασιλικής. Τέλος μην αμελήσετε να θαυμάσετε τα εξαιρετικά έργα της Βάσως Κατράκη, της πλέον σημαντικής χαράκτριας του Β΄ μισού του 20ού αι. στο ομώνυμο μουσείο χαρακτικής. 

Διάρκεια ξενάγησης: Τρεις ώρες περίπου (ανάλογα με την εποχή) 

Κόστος: 100 €    


ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΣΠΗΛΑΙΩΤΗΣ Ή Ο ΚΡΕΜΑΣΤΟΣ

Έπειτα από κουραστική σχετικά πορεία μιάμισης ώρας και αφού έχετε ξεκινήσει από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, φθάνετε σε χαράδρα ύψους αρκετών δεκάδων μέτρων. Στα πενήντα περίπου μέτρα από το βάθος της, θα βρεθείτε στο στόμιο του σπηλαίου, που αποτελούσε ναό του εκεί μοναστηριακού συγκροτήματος. Η εικονογράφηση των δύο σπηλαίων, μικρού και μεγάλου, αποτελεί, κατά τους ειδικούς, σταθμό στη εξέλιξη της βυζαντινής αγιογραφίας ολόκληρης της δυτικής Ελλάδας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το μοναστήρι διέθετε και βιβλιογραφικό εργαστήριο (scriptorium), ένδειξη της σπουδαιότητός του.

Διάρκεια διαδρομικών, πορείας και ξενάγησης: Τέσσερις ώρες περίπου

Κόστος: 100 € 


ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝΟΣ

Προσκύνημα και ξενάγηση στο προσυμφωνημένο σημείο συνάντησης των «εξοδιτών» με στρατεύματα του Καραϊσκάκη, το προεπαναστατικό μοναστήρι «Τ’ Αη Συμιού», χτισμένο τις πρώτες δεκαετίες του 18ου αι. σε μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες της περιοχής.

Διάρκεια διαδρομικών και ξενάγησης: Μιάμιση ώρα περίπου

Κόστος: 50 €


ΒΑΡΑΣΟΒΑ

Ασβεστολιθικός όγκος ύψους 917 μ. σε απόσταση 2ο χλμ. περίπου από το Μεσολόγγι, παραπλεύρως της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Διάσημος προορισμός των αναρριχητών, λόγω της ποιότητας του πετρώματος και της ποικιλίας των διαδρομών (βαθμοί δυσκολίας «4» έως και «10»), με την κρυστάλλινη θάλασσα να απέχει λίγα μόνο μέτρα από τις διαδρομές. Γνωστή η Βαράσοβα, επίσης, για τα σπήλαιά της, πολλά από τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως ασκηταρειά κι εκκλησίες, γι’ αυτό και το προσωνύμιό της, «Άγιον Όρος της Στερεάς Ελλάδος». 


ΟΙΝΙΑΔΕΣ

Εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος. Ο Ξεναγός πληροφορεί τους επισκέπτες για τα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής τείχη της πόλης με τις υπέροχες πύλες, έργο του 6ου αιώνος π.Χ. για το θέατρο που πρωτοκατασκευάστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα και, βεβαίως, το καλύτερα σωζόμενο νεώριο του αρχαίου κόσμου, όπου με τη βοήθειά του, μπορούν οι ξεναγούμενοι να παρατηρήσουν τις εγκαταστάσεις ελλιμενισμού, τις βάσεις των μεγάλων μεταλλικών κρίκων των πλοίων, τα διαζώματα για την εξώλκυση και επισκευή τους και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Διάρκεια διαδρομικών και ξενάγησης: Δυόμισι ώρες περίπου

Κόστος: 80 €


 

Γεώργιος Ευστρ. Αποστολάκος 
Διπλωματούχος Ξεναγός 
Μέλος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών
Υπεύθυνος Ξεναγήσεων κατά το Νόμο 710/1977

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»