Μονοήμερες εκδρομές

ΓΥΡΟΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ

Μία εκδρομή που συνδυάζει τον ιστορικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό, προσκυνηματικό και περιβαλλοντικό τουρισμό. Η λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας και σε έκταση, κυρίως όμως σε όγκο νερού αφού φτάνει τα εξήντα πέντε μέτρα βάθος. Στη βορειοδυτική της όχθη, βρίσκεται το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε από τον ξεναγό μας για το πως δημιουργήθηκε η λίμνη αλλά και για την πανίδα και τη χλωρίδα που φιλοξενεί.

Ο επόμενος σταθμός μας είναι το θρησκευτικό, κοινωνικό, πολιτικό, στρατιωτικό κέντρο των αρχαίων Αιτωλών, το Θέρμο. Κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας, εντοπίζουμε το αντιπροσωπευτικότερο δημοκρατικό πολίτευμα της αρχαίας Ελλάδας, καθ’ ότι δύο με τρεις φορές το χρόνο, συγκεντρώνονταν όλοι οι κάτοικοι των αιτωλικών πόλεων που είχαν δικαίωμα ψήφου και ψήφιζαν κατά κεφαλήν και όχι με αντιπροσώπους. Με τη βοήθεια του ξεναγού μας Γιώργου Αποστολάκου, θα δείτε τις δύο στοές πολύ μεγάλου μήκους, το ναό του Θερμίου Απόλλωνος, την κατασκευασμένη επάνω σε πηγή, κρήνη που αναβλύζει νερό ακόμα και σήμερα, το Βουλευτήριο και βέβαια το μουσείο.

            Σε πολύ μικρή απόσταση από το Θέρμο, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο, το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, όπου θα μπορέσετε να δείτε την αναπαράσταση του κρυφού σχολειού με κέρινα ομοιώματα, ενώ λίγο πριν το χωριό Μυρτιά, υπάρχει το μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας ή Μονή Μυρτιάς, στο οποίο σώζονται εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες τεσσάρων διαφορετικών εποχών, από τον 12ο μέχρι και τον 18ο αιώνα.

            Στη νότια όχθη της Τριχωνίδας, κοντά στο χωριό Γαβαλού, βρίσκεται το μοναδικό ασκληπιείο της Αιτωλοακαρνανίας. Στη γύρω περιοχή, ήκμασε κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. το αρχαίο Τριχώνειον, μία από τις σημαντικότερες πόλεις των Αιτωλών.

 

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Σε περίπου δύο ώρες από το Ξενοδοχείο μας βρίσκονται τα πανέμορφα και μαρτυρικά Καλάβρυτα, όπου και πάλι με τη βοήθεια του ξεναγού μας Γιώργου Αποστολάκου, θα επισκεφθείτε και θα δείτε τον Τόπο Θυσίας, όταν στις 13 Δεκεμβρίου 1943, 1436 άρρενες από 14 μέχρι και 80 ετών, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Επίσης θα επισκεφθείτε το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος, την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, την Ιερά μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ δύναται να οργανωθούν εκδρομές στο φαράγγι του Βουραϊκού, είτε πεζή είτε με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, καθώς επίσης αν η εκδρομή πραγματοποιηθεί κατά τη χειμερινή περίοδο, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο. Τέλος, πρέπει να θεωρηθεί απαραίτητη και μία επίσκεψη στο πανέμορφο σπήλαιο των Λιμνών που αποτελεί ένα μοναδικό παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο με τις λίμνες να βρίσκονται σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

 

ΠΡΕΒΕΖΑ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ – ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΑΧΕΡΟΝΤΑ

 

Σε λιγότερο από δύο ώρες από το ξενοδοχείο μας, βρίσκεται το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης. Ο ξεναγός μας Γιώργος Αποστολάκος θα σας εξιστορήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στη ναυμαχία του Ακτίου που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, θα σας μιλήσει για τον τρόπο που ιδρύθηκε η πόλη της Νικόπολης από τον Γάιο Οκταβιανό Αύγουστο και πως αυτό επηρέασε ακόμα και τις Αιτωλικές πόλεις, όπως επίσης και για το μεγαλύτερο και δυσκολότερο τεχνικό έργο των Ρωμαίων στον Ελλαδικό χώρο, το υδραγωγείο της Νικόπολης. Με τη βοήθειά του θα καταλάβετε γιατί η Νικόπολη είχε κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και θα ενημερωθείτε για τις εμπορικές, καλλιτεχνικές, οικιακές, επαγγελματικές και ταφικές συνήθειες των Ελλήνων και όχι μόνο πολιτών της, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Περιόδου, αλλά και κατά τη διάρκεια των πρώτο και μέσο χριστιανικών χρόνων.

Στη συνέχεια θα μεταβείτε στον αρχαιολογικό χώρο, όπου ο Κος Αποστολάκος θα σας δείξει τα τείχη της χριστιανικής περιόδου, τις βασιλικές εκκλησίες που απετέλεσαν τη συνέχεια των ελληνιστικών και ρωμαϊκών στοών, όπως επίσης και το πολύ καλά σωζόμενο ρωμαϊκό ωδείο.

Σε είκοσι πέντε λεπτά από τη Νικόπολη θα βρεθείτε στο φερόμενο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, έναν μοναδικό χώρο που η αρχιτεκτονική του κεντρικού οικοδομήματος θα σας υποβάλει ψυχικά, αν και απουσιάζει η στέγη του. Ο ξεναγός μας Γιώργος Αποστολάκος, θα παραθέσει τις απόψεις των αρχαιολόγων σχετικά με το Νεκυομαντείο, ενώ τελειώνοντας, θα σας μιλήσει για την υπόγεια αίθουσα, το φερόμενο σπίτι του Άδη και της Περσεφόνης, η αρχιτεκτονική της οποίας δημιουργεί εξομοίωση ανοιχτού χώρου, είναι δηλαδή ένα ανηχοϊκό δωμάτιο. Το γιατί και το πώς κατασκεύασαν οι αρχαίοι Έλληνες το συγκεκριμένο δωμάτιο, τη στιγμή μάλιστα που σήμερα πρέπει να δαπανηθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μετά από μετρήσεις υπολογιστών, θα σας το πει ο ξεναγός μας, εκεί.

 

 

ΑΡΤΑ – ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Σε λιγότερο από δύο ώρες από το ξενοδοχείο μας, βρίσκεται το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας. Εκεί παρουσιάζονται εκθέματα από την αρχαία Αμβρακία, την αποικία των Κορινθίων, πάνω στην οποία είναι χτισμένη η σημερινή σύγχρονη πόλη. Θα μάθετε για την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη της περιοχής, για τον δημόσιο βίο και τα χαρακτηριστικά εκείνα που την ανέδειξαν σαν την πιο σημαντική πόλη της ΒΔ Ελλάδας, για το εντυπωσιακότερο ίσως μνημείο που κληρονόμησε η Άρτα, το τείχος, για τα ταφικά έθιμα. Εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση ενός σπιτιού της αρχαίας Αμβρακίας, χωρισμένο στα δωμάτιά του όπως ο ανδρώνας, ο γυναικωνίτης.

Μετά την ξενάγηση του Γιώργου Αποστολάκου στο Μουσείο, σας προτείνουμε να κάνετε μία βόλτα στην πόλη, όπου πάλι με τη βοήθεια του ξεναγού, θα μάθετε για το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Άρτας, τον πιο σημαντικό και διάσημο ναό του νομού, την Παναγιά την Παρηγορήτισσα, την αρχαία ταφική οδό με τα δεκάδες μνημεία και τους ταφικούς περιβόλους που ανασκάπτονται ακόμα και σήμερα.

 

 

 

Για να οργανώσετε είτε τις προαναφερθείσες εκδρομές, είτε οιαδήποτε άλλη, προτείνουμε να απευθυνθείτε στον επί πολλά χρόνια διπλωματούχο ξεναγό της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας, Γιώργο Αποστολάκο.

Τηλέφωνο : 6978057827

email: g.apostolakos@yahoo.grΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»